VIZUÁLISON KAPCSOLÓDVA VAGYUNK A SZÁMITÓGÉPEKHEZ, TÁBLAGÉPEKHEZ, TELEFONOKHOZ ÉS JÁTÉKKONZOLOKHOZ. HOSSZU ÓRÁK ELTELTE UTÁN A DIGITÁLIS VILÁG KIHATÁSSAL LEHET A RENDSZERÜNKRE.

Minél inkább növekszik a digitális képernyök használata annál inkább növekszik a szem fáradság tüneteitöl szenvedö emberek száma. Ennek a problémának az egyik feltételezett oka a kékfény, amelyet ezek a képernyők bocsátanak ki, a kékfénynek a látható fényspektrumban a legrövidebb a hullámhossza és ez képviseli a legnagyobb mennyiségű energiát. A legfrissebb bizonyítékok arra utalnak, hogy a kékfény tartós hatása károsíthatja a retinát, különösen az életkorral összefüggő makula degeneráció kapcsán, amely világszerte a vakság harmadik fő oka.

  • A képernyők kékfényének való túlzott hatása megszakítja a melatonin termelését és módositja az alvási szokásokat.
  • A képernyők által kibocsátott kékfény a retina károsodásához, szürkehályoghoz és makula degenerációhoz kapcsolódik.
  • A látható kékfény nagyon nagy mennyiségű energia, és az ehez való kitettség fárasztó a szem számára.
  • A kékfénnyel történő túltelítettség csökkentheti a látásélességet és megnehezítheti a látás élességet.
  • A kékfény a retina és a makula fotokémiai károsodását okozza, ami oxidatív stresszt okoz a szem számára.
  • A rendezetlen alvási szokások depresszióhoz, a neurotoxinok felhalmozódásához vezethetnek, és növelhetik a betegség kockázatát.

De nem minden kék fény rossz. Az a 470 és 500 nm közötti hullámhosszú, amelyet türkiz fénynek is neveznek, jó, mert meghatározza a szemek túl erős fénytől való védelmének természetes reflexét, és segíti a kognitív és a memória működését. Serkenti a retina ganglionjának, a pupilla reflexjének fényérzékeny sejtjeit, és szabályozza a cirkadián ciklust.

A GUNNAR lencséket a fény szűrésére és kiegyensúlyozására tervezték, miközben elnyelik a digitális kijelzők (HEV) által kibocsátott fényt. A színspektrum megváltoztatásával a vizuális hatékonyság érdekében a GUNNAR lencsék a mesterséges fényt a szem fiziológiájához igazítják. A GUNNAR lencséket kifejezetten a kék fény blokkolására, a visszaverődések minimalizálására, a szem fáradtságának csökkentésére és az alvási szokások, így az egészségi állapot javítására tervezték.